2.1.2014

Showrooming on uhkaava mahdollisuus - kuinka reagoit?

Matkustin joululomalla ja jouduin matkakumppanin takia kiertelemään "muutamassa" kaupassa, enkä voinut markkinointimiehenä olla kiinnittämättä huomiota, kuinka kaupat ulkomailla ovat jo reagoineet showrooming-ilmiöön. 

Mutta mikä ihmeen showrooming? Tutkimusten mukaan yhä useampi ostajakandidaatti käy myymälässä vain testaamassa tai vertailemassa tuotteita ja tekee varsinaisen oston myöhemmin hintavertailun tehtyään edullisimmasta paikasta. Tämä niin kutsuttu "showrooming"  - jossa ostaja käy liikkeessä vain katsomassa tuotetta - on nopeasti kasvava ilmiö ja vie leijonanosan erityisesti kuluttajaelektroniikka- ja vaatealan kivijalkamyymälöiden myynnistä. 

Hieman tutkimusdataa pohjalle showrooming-ilmiöstä. Mobile Life 2013 -tutkimuksen mukaan suomalaisista tällä hetkellä noin 17 prosenttia turvautuu tiedon etsinnässä mieluummin mobiiliin kuin myyjään. Maailmalla ilmiö on jo pidemmällä: globaalisti 34 prosenttia ja Euroopassakin 22 prosenttia etsii tietoa mieluummin mobiililaitteella kun vaivautuu kysymään myyjältä. American Association of Advertising Agenciesin tekemä tutkimus kertoo, että 72 % "showroomaajista" tilaa tuotteen myöhemmin netistä nimenomaan hinnan vuoksi ja 45 % oli jo päättänyt tilata tuotteen netistä, mutta halusi käydä vielä varmuuden vuoksi myymälässä testaamassa tuotetta ennen kuin ostopäätöstä. Saman tutkimuksen mukana kuluttajaelektroniikan tuotteissa jopa 63 % "showroomaa" tuotetta ennen ostoa ja muodin tuotteissa vastaava luku on 43 %.

Kokosin tähän pari matkalla vastaantullutta esimerkkiä , siitä miten showroomingiin on ulkomailla jo reagoitu. 

Lontoon Shoreditchillä sijaitsee Boxpark, joka on rahtikonteista hukkatontille rakennettu tilapäinen pop-up ostoskeskus. Tarjonta vaihteli vaatteista kahviloihin, gallerioihin ja palveluihin. Esillä oli myös monta isoa brändiä esittelemässä tuotteitaan paikallisten vielä pienien merkkien ohella.

Yhdessä konteista sijaitsi Moo Shop -niminen printtaustuotteisiin erikoistunut firma, joka painattaa käyntikortteja, muistioita ja muita vastaavia business-tuotteita. Mielenkiintoista tässä kaupassa oli se, että liiketilaan sisäänastuttua sai mukaansa etukupongin, jolla saa -10 % alennusta tilatessaan yrityksen tuotteita verkkokaupasta. Firma siis kannustaa tutustumaan tuotteisiin myymälässä, mutta tekemään varsinaisen oston netissä. Alennuskupongin avulla firma pyrkii pitämään huolta, että ostaja löytää varmasti heidän verkkokauppansa, eikä eksy kilpailijan normaalihintaisiin tuotteisiin. 
Toinen esimerkki tavasta taklata kivijalkakaupan myynnin siirtymistä verkkokauppaan tuli vastaan Göteborgin Hagassa, jossa on paljon pieniä putiikkeja - erityisesti vaatekauppoja. Siis juuri niitä kauppoja, joita showrooming eniten koskettaa. Siellä Haga Interiör nimisen kaupan seinällä oli lappu, jossa vapaasti suomennettuna kerrottaan, että mikäli asiakas löytää vastaavan tuotteen halvemmalla netistä ja näyttää tämän myyjälle, saa tuotteen kaupasta tällä hinnalla. Fiksu tapa varmistaa, että vaikka showroomaaja etsii muita vaihtoehtoja, kauppa tehdään kuitenkin myymälässä samalla käyntikerralla.  
Lontoon Westfieldin kauppakeskuksessa sijaitseva New Look -kauppa pyrkii aktiivisesti ottamaan kaikki kaupan kanavat haltuun. Se promoaa myymälöissään isosti kuinka ostoksen voi tehdä eri tavoin onlinessa tai offlinessa. Kauppa tarjoaa kunnon puitteet tehdä ostokset netistä heti myymälässä, sillä kaupassa on erillinen tila tietokoneille, joilla on mahdollista selata tuotteita rauhassa netissä ja tehdä myös ostokset samalla. Showrooming on nopeasti kasvava ilmiö vieden yhä suuremman osan kaupan myynnistä verkkokauppoihin. Showrooming on kaupan alaa uhkaava mahdollisuus, mikä antaa mahdollisuuden markkinakakun jakamiseen uudestaan. Jos ilmiön ymmärtää ja siihen reagoi tarpeeksi ripein ottein, voi muuttuneen pelikentän kääntää omalle kaupalle hyödyksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti