17.7.2013

Yandex-mainonta: hakukonemarkkinointi Venäjällä

Yandex on Venäjän käytetyin hakukone, jolla on noin 60 prosentin osuus markkinoista. Toiseksi suosituin hakukone Venäjällä on Google, jonka osuus markkinasta on noin kolmannes. Näiden hakukoneiden kohderyhmät poikkeavat jonkin verran toisistaan. Google:n käyttäjissä painottuvat enemmän B2B-kohderyhmä kun taas Yandex on enemmän "jokamiehen" hakukone. 

Yandex perustettiin 90-luvun alkuvuosina, jolloin se rakennettiin Venäjän valtiollisen kieli-instituutin tukemana. Yandexin algoritmit perustuvat venäjänkieleen, sen sijamuotoihin, semanttisuuteen sekä kyrillisiin kirjaimiin. Sen logiikkaa eroaa jonkin verran länsimaisista hakukoneista, esimerkiksi Googlesta. 

Mainoskampanjoiden teko Yandexissa onnistuu hakukonemarkkinointipalvelu Yandex Directin kautta. Vaikka Yandex on venäjänkielinen kanava, saa heiltä tarvittaessa asiakaspalvelua myös englanniksi. Silti venäjänkielisen kääntäjän mukanaolo kampanjoiden suunnittelussa kannattaa, sillä pärjätäkseen hyvin Yandexissa, on markkinoijan hallittava venäjänkieli ja sen merkitykset hyvin. 

Mainonta Yandexissa on edullinen tapa mainostaa Venäjällä. Klikkihinnat alkavat 0,3 ruplasta (noin sentti euroissa). Lisäksi muun muassa maantieteelliset rajaukset onnistuvat myös eri kaupungeittain, jotta saa kustannustehokkuutta kampanjaan. 

eMarketerin mukaan Venäjällä on tällä hetkellä noin 67,9 miljoonaa internetin käyttäjää, joka on noin 49 % kansasta. Vaikka internetin käyttöaste on edelleen alhainen eurooppalaisten lukujen valossa, on määrällisesti käyttäjiä kuitenkin enemmän kuin missään muussa Euroopan maassa. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti